zondag 31 januari 2016

Semla, een Zweeds lekkernij!!!

Hej hej, 

Semla is een traditionele Zweedse lekkernij.
In het Zweeds heet het naast semla ook wel fastlagbulle, fettisdagsbulle of hetvägg.
Het woord semla stamt af van het latijn semila hetgeen meel van zeer goede kwaliteit betekent.

Een Zweedse semla is een bol met daarin een soort van amandelspijs (mandelmassa) en room, waarover poedersuiker word gestrooid.

Voor de Zweedstalige Finnen is een semla alleen de bol, dus zonder de spijs of de room, deze noemen de Zweedse semla een fastlagbulle.
In het Fins heet deze lekkernij laskiaispulla.

De semla wordt traditioneel alleen de dinsdag zeven weken voor Pasen gegeten, maar tegenwoordig worden ze zo tussen Kerst en Pasen verkocht en geconsumeerd.

Ook dit jaar is er weer een test gedaan, wie heeft de lekkerste semla?
12 bakkers in Stockholm hebben meegedaan.

Op nummer 1 dit jaar zonder enige twijfel Magnus Johansson van Bageri en Konditori AB in Stockholm.
Waarom? het brood is vers, de room is luchtig en de smaak, zoals die van een semla moet zijn!!!
Op de foto de winnende semla.



Bron: Wikipedia en een gedeelte uit de Zweedse krant Expressen, naar het Nederlands vertaald.
Foto's Google, daarna zelf bewerkt.






2 opmerkingen: