donderdag 18 februari 2016

Kijk uit met wat je eet in het buitenland!!!

Hej hej,

Ackee / Aki / Jamaica:

Aki is Jamaica's nationale vrucht, maar de zaden en onrijpe zaadmantels zijn giftig, bevatten de stof hypoglycine en kunnen dodelijk zijn.

Alleen volrijpe van schil en zaad ontdane zaadmantels zijn eetbaar en pas nadat de vrucht vanzelf is opengespleten.
Het heeft een nootachtige smaak.

De zaadmantels zijn rauw eetbaar, maar worden meestal gekookt in melk of water om daarna te bakken in olie of boter om ze vervolgens als kruidig ingredient te gebruiken.

Fugu / Kogelvis / Japan:

In Japan gelden ze als een lekkernij.

De kogelvis is erg giftig, bevat de stof tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine.

Het serveren van kogelvis is in Nederland bij de wet verboden.

Het eten van kogelvis is in Japan nog steeds populair.

Cassave / Maniok / Zuid-Amerika:

Cassave is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse savanneplant.

Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is bevat deze het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat erbij soorten met hoge gehalten voor de comsumptie eerst uit moet worden verwijderd.

Het eten van rauwe bittere cassave is gevaarlijk maar ook de zoete cassave kan beter worden gekookt.

Brulkikker / Namibie:

In Namibie een illegale delicatesse, zijn een beschermde diersoort.

Ze zitten bomvol met toxines.

Deze giftige stof kan leiden tot nierfalen en de dood.

Bloedkokkels / China:

In China is de bloedkokkel een ware delicatesse.

Het water waarin de schelpen in China groeien is vaak vervuild, zorgt voor verhoogde kans op 
hepatitis A en buikloop.

Volgens het orginele recept moet de kokkel zeer kort gekookt worden, dit is echter niet aan te raden, hoe rauwer hoe groter de kans op bacteriën.

San Nak Ji / Korea:

Hou je er niet van om levende beestjes naar binnen te werken, kan je beter dit gerecht overslaan.

Het zijn in stukken gescheurde inktvis in sesamolie, gewoon rauw.

De tentakels van een inktvis hebben het vermogen om door te blijven leven, ondanks dat ze van het "brein" zijn afgesneden.

Vergt veel inspanning bij het eten, hier niet een zaak van vergiftiging maar de zuignappen van de tentakels zullen zich vastzetten op je tong en keel, dus meer een zaak van verstikkingsgevaar.

Er vallen 6 doden per jaar.

Casu Marzu / Sardijnse Kaas / Italie:

Deze kaassoort is verboden in de EU, maar er zijn nog boeren die het maken voor op de zwarte markt.

Het is een Sardijnse Kaas ( rotte kaas )

Het is een kaas die men extreem lang laat rijpen, tot er larven van de kaasvlieg in nestelen.

Door het eten van de kaas is de kans reëel op een darminfectie.
Misselijkheid en overgeven, diaree met bloed behoren ook tot de symptomen.

Bron: Artikel uit de Zweedse krant Expressen, zelf vertaald naar het Nederlands.

Foto's: Google, zelf bewerkt.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten