woensdag 3 februari 2016

Niet bewaren in de koelkast!!!

Hej hej,

Heb je je ook wel eens afgevraagd waarom sommige etenswaren niet in de koelkast kunnen worden bewaard?

Bananen:


Het vruchtvlees van de banaan word hard en de schil verkleurd snel.
Leg alleen rijpe bananen in de koelkast, de schil zal zwart worden maar de banaan houdt zijn goede structuur.

Bananen altijd apart bewaren van het andere fruit zoals tomaten en avokado.
Waarom? Het fruit rijpt ook van het gas van ander fruit.
Dat gas noemt men ethyleen dat is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen.
Buiten de koelkast zijn ze 2 tot 6 dagen goed te houden.

Komkommer:

De komkommer is een groente.
Komkommer is het hele jaar door verkrijgbaar.
Komkommer max. 2 weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast of diepvries.
Komkommer worden "snotterig" van de kou.
Als je een komkommer verpakt in folie voorkomt uitdroging.

Avocado:

Als je een onrijpe avocado in de koelkast legt dan stopt het rijp proces en het vruchtvlees word bruin,
Precies zoals tomaten en bananen produceerd een avocado veel ethyleen tijdens het rijpen.
Een rijpe avocado kan je wel in de koelkast bewaren.

Brood:

Als je brood in de koelkast bewaard wordt het veel sneller oud.
Zetmeel in het brood laat water namelijk los tussen -5 en +5 graden waardoor het brood uitdroogt.
Het beste kan je brood bewaren in een plastic zak en opbergen in een afgesloten broodtrommel.

Invriezen kan ook, dan kan je per keer het aantal plakken wat je nodig bent eruit halen.

Uien en Knoflook:

Knoflook bewaren in een aardewerk knoflookpotje, de gaten zorgen voor circulatie.

Uien bewaren in een (schone) panty of nylonkous.
Maak een knoop tusssen elke ui, bewaren op kamertemperatuur, liefst in een donkere ruimte waar niemand er aanstoot aan neemt.
Niet in de koelkast,vocht en kou maakt ze papperig.

Hou ze weg van aardappelen die 2 gaan niet samen.

Tomaten:

Tomaten ook niet in de koelkast bewaren, de kou breekt hun celstructuur af waardoor ze papperig worden.
Bewaar ze op kamertemperatuur en eet ze op als ze rijp zijn.

Aardappelen:

Aardappelen bewaren op een donkere plaats, licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine, dit is te zien aan de groene plekken.

Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
Gemiddeld zijn ze in huis 2 tot 3 weken houdbaar.

Gekookte aardappelen kan je wel in de koelkast bewaren, voor 2 dagen.

Koffie ( koffiebonen):

Water voornaamste vijand voor koffiebonen, bewaar koffiebonen daarom niet in de koelkast, omdat na
opening het vocht zal condenseren op de binnenkant van de koffiebus.

Als je koffiebonen wat langer wilt bewaren kun je ze beter in de vriezer opbergen in een luchtdichte plastic zak.

Verdeel de koffiebonen in kleine hoeveelheden voordat je deze in de vriezer zet.
Laat de koffiebonen niet ontdooien voor gebruik, je kunt ze direct malen.

Bron: Voedingscentrum.nl en Wikipedia
Foto's Google, daarna zelf bewerkt.

















2 opmerkingen: