Koffie:
Er was een geitenhoeder in Ethiopië, genaamd Kaldi of Chalid die leefde in het jaar 300 na Christus.
Hij trok met zijn geiten door de bergen in Abessinie, dat nu bekend staat als Ethiopië.
De geiten werden opvallend energiek nadat ze van de bessen van een bepaalde struik hadden gegeten.
Ze maakten de gekste sprongen, maakten veel lawaai en weigerden mee terug te gaan naar huis.
Vervolgens nam hij zelf wat van die besjes, ze smaakten lichtzoet en bestonden uit laagjes vruchtvlees, met zaadjes in de kern.
Toen hij op deze zaden kauwde, kreeg hij het gevoel dat hij alles aan kon, kreeg energie en het gevoel dat hij niet meer moe zou worden.
Guacamole:
De avocado wordt gerekend tot de meest gezonde etenswaren.
Deze vrucht is omstreeks de 14e eeuw ontdekt door de Azeteken in Midden-Amerika.
Zij combineerden de avocado met zout, chilipepers, uien en tomaten.
Toen de Spanjaarden hier letterlijk lucht van kregen, werd dit mengsel geïntroduceerd op andere continenten.
Later werd er limoen en koriander aan toegevoegd.
Lekker als dip bij een chipje.
Waterijs:
In 1905 maakte de 11 jarige Frank Epperson uit Canada een waterijsje, het was toen heel koud.
Per ongeluk liet hij zijn glas limonade met een stokje erin buiten staan.
Toen hij het glas de volgende ochtend wilde opruimen was de inhoud bevroren.
Frank was laaiend enthousiast, hij maakte deze traktatie meteen voor al zijn vriendjes.
Toen Frank volwassen was heeft hij patent aangevraagd voor zijn waterijsje, en kunnen mensen over de hele wereld genieten van zijn uitvinding.
Pizza:
De pizza zoals wij die kennen is in 1889 gemaakt door een bakker in Napels.
Hij wilde het bezoek van Koningin Margherita di Savoia niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Daarom bedacht hij een bijzondere brood constructie, een plat brood met daarop een topping van vele ingrediënten in de kleurstelling van de zojuist ontwikkelde Italiaanse vlag zoals, basilicum ( groen)
Mozzarella (wit) tomaten (rood), hij noemde deze pizza Margherita.
Misschien werd hij wel geïnspireerd door de oude Grieken en Romeinen, die bedekten hun brood altijd al met verschillende ingrediënten.
De eerste officiële pizzeria werd geopend in New York, dat was in 1905.
Nutella:
Tijdens de 2e Wereldoorlog waren bepaalde produkten waaronder chocolade heel schaars.
De Italiaan Pietro Ferrero was zo slim om chocolade te vermengen met hazelnoten.
Niet alleen was dit een handige manier om te genieten van chocolade, maar zo was dit produkt ook langer houdbaar.
Ideaal voor de troepen aan het front.
Na de oorlog was Nutella overal in Europa verkrijgbaar.
Deze smaakvolle uitvinding heeft Ferrero's zoon recent de status van rijkste Italiaan opgeleverd.
De waarde van zijn bezittingen werd geschat op ongeveer 23,4 miljard dollar.
Buffalo kippenvleugeltjes:
In de jaren 60 runde de familie Bellissimo een bar in de Amerikaanse plaats Buffalo.
Op een avond wilde Teressa Bellissimo haar zoon verrassen met een lekkere snack.
Ze pakte wat kippenvleugeltjes uit de vriezer en smeerde die in met een kruidige marinade.
De hele familie vond deze kipsnack erg lekker.
Al snel veroverden de kippenvleugeltjes een plek op de kaart van de bar.
Sandwich:
De sandwich is ontstaan aan de blackjack tafel.
Aan het einde van de 18e eeuw was Lord John Montagu niet weg te slaan bij de goktafels.
Hij gunde zich zelfs geen tijd om te eten.
Op een bepaald moment was de honger hoorbaar.
Lord John pakte een stuk rosbief en legde dat op een boterham.
Om zijn kaarten niet vies te maken legde hij er nog een boterham bovenop.
Zo kon hij doorspelen en eten.
Deze combinatie vormde de basis voor de sandwich, zoals wij die nu eten.
De titel van de Lord was, Earl of Sandwich.
Ceasar Salade:
De Ceasar Salade is vernoemd naar de Italiaan Cesare Cardini.
Hij was eigenaar van een restaurant in dr Mexicaanse plaats Tijuana.
Op een avond kwamen er beroemde Hollywood sterren binnen, maar hij kon hun niet een volledige maaltijd voor zetten alles was op.
Maar wegsturen was ook geen optie, dus werd het een salade van alle ingrediënten wat nog voorhanden was.
De gasten vonden het gelukkig lekker.
Vanaf dat moment werd zijn restaurant een heuse hotspot.
Vele restauranthouders volgden zijn voorbeeld om de Ceasar salade op de kaart te zetten.
Softijs:
Tijdens de beurs in 1904 maakte de wereld kennis met het softijsje.
Het idee kwam van een bakker, Ernest Hamwi.
Zijn winkel was gevestigd naast een ijssalon, op een gegeven moment kwam de eigenaar van de ijssalon schaaltjes tekort.
Zijn klanten deden te lang over het eten van hun ijs.
Toen kwam Hamwi op het idee van een wafeltje onder het ijs, een eetbaar schaaltje.
Samen werkten de mannen de perfecte combinatie van wafel en ijs uit, en oogsten veel succes op die beurs in St. Louis.
Hamburger:
Ergens in de 13e eeuw is de eerste hamburger gegeten.
Toen was het een stuk rauw lamsvlees.
De hongerige strijders die niet van hun paard mochten afstappen, namen er genoegen mee, met de ene hand bestuurden zij hun paard, met de andere werkten ze het vlees naar binnen.
Als strijdende hebben zij dit meegenomen naar Rusland.
De Russen bedachten de creatie " Mongoolse steak "
Uiteindelijk is het vleesprodukt in Hamburg terechtgekomen.
De inwoners van deze Duitse stad waren er dol op.
Zij noemden het naar de naam van hun stad.
Pas veel later kwam men op het idee om het vlees tussen een broodje te leggen.
Bron: wikipedia
Foto's: Google, daarna zelf bewerkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten